Interview Jan-Peter Müller over toetreding European Food Network
Interview Jan-Peter Müller over toetreding European Food Network

Na de fusie met DACHSER in januari 2023 is Müller Fresh Food Logistics sinds 1 januari 2024 ook lid van het European Food Network, ter vervanging van haar jarenlange partner Bakker Logistiek. In een interview licht CEO Jan-Peter Müller de nieuwe logistieke diensten toe die Nederlandse klanten kunnen verwachten. Retailers, voedselproducenten en restaurants profiteren van het sterke netwerk voor stukgoedvervoer, dat export naar en import uit 34 Europese landen mogelijk maakt.

Meneer Müller, met de overname van uw bedrijf Müller Fresh Food Logistics door DACHSER heeft u als nieuw lid van het European Food Network volledige toegang tot de diensten van het sterkste logistieke netwerk voor voedseltransport in Europa. In hoeverre heeft dit invloed gehad op uw beslissing om uw familiebedrijf te verkopen?

 

Jan-Peter Müller: “Dat was zeker een belangrijk punt. Vroeger zagen we onszelf meer als lokale helden. Ruim 80 procent van onze omzet werd in Nederland gerealiseerd. De overige 20 procent werd gerealiseerd in de overige Benelux-landen en in het Verenigd Koninkrijk. Nu kunnen we via het netwerk het voedsel vanuit Nederland bijna overal in Europa distribueren. Dit geeft ons een unique selling point in de markt. Vanaf nu kunnen we via het European Food Network via regelmatige lijndiensten, gekoppeld aan vaste transittijden, efficiënt en veilig temperatuurgecontroleerde voedseltransporten naar 34 Europese landen uitvoeren.”

 

Echte toegevoegde waarde voor uw klanten …

 

Jan-Peter Müller: “… wat ze waarderen. De fusie met DACHSER en de aansluiting op het European Food Network is positief ontvangen door onze klanten.”

 

Dat had u toch wel verwacht?

 

Jan-Peter Müller: Ja. Nederland is een van de koplopers in Europa als het gaat om het exporteren van voedsel. Alleen al vanuit dit oogpunt is de fusie met DACHSER een echte win-winsituatie. Voor onze klanten, voor DACHSER, voor de bedrijven die lid zijn van het European Food Network en voor Müller Fresh Food Logistics. Dit komt omdat we onze exportactiviteiten kunnen uitbreiden, DACHSER de export naar Nederland kan stimuleren en onze netwerkpartners profiteren van stukgoedzendingen van Nederland naar hun thuisland en van export naar ons thuisland.”

 

U en uw bedrijf maken nog maar een paar maanden deel uit van de DACHSER-familie. Heeft u al nieuwe klanten geregistreerd?

 

Jan-Peter Müller: “Ja, we hebben al een aantal nieuwe klanten kunnen werven. Zonder ze hier allemaal te willen opnoemen, distribueren we bijvoorbeeld de producten van een grote Duitse producent uit de melkverwerkende industrie in Nederland en hebben we ook taken op het gebied van contractlogistiek op ons genomen. Wat de internationale distributie van stukgoed betreft, hebben we een van de toonaangevende kaasexporteurs uit Nederland als nieuwe klant kunnen binnenhalen, net op tijd voor de lancering van ons lidmaatschap van het European Food Network.”

U werkt zeker op volle toeren om een vlotte verbinding met DACHSER en het European Food Network te garanderen. Welke projecten staan momenteel in focus?

 

Jan-Peter Müller: “Naast het verbinden van onze IT-systemen en het synchroniseren van onze processen, lag onze focus dit jaar vooral op de integratie van onze medewerkers in de DACHSER-familie. Het is een groot voordeel dat DACHSER en de bedrijven in het European Food Network een familiebedrijf zijn en een middelgrote bedrijfscultuur cultiveren. Deze omvatten waarden als vertrouwen en betrouwbaarheid, maar ook actie op lange termijn.

In het bijzonder hechten wij veel belang aan de tevredenheid van onze medewerkers en leven dit altijd na. Wanneer bedrijven met een gemeenschappelijke bedrijfscultuur fuseren, is integratie veel gemakkelijker.”

 

U kunt zich volledig concentreren op de logistieke en technische taken.

 

Jan-Peter Müller: “En hier gaan we vol gas. We willen immers de 100% koppeling van IT-systemen zo snel mogelijk afronden. We hebben zeker high-performance IT, maar de IT-systemen van DACHSER zijn van een andere orde. Vooral met betrekking tot onze klanten zullen we in de toekomst nog uitgebreidere informatie en oplossingen op maat kunnen bieden. Zo kunnen we onze exportklanten bijvoorbeeld voorzien van het DACHSER eLogistics Portal met zijn beproefde tracking- en tracing-informatie en digitaal beschikbaar bewijs van levering.”

 

DACHSER speelt een voortrekkersrol in de logistieke sector op het gebied van digitalisering.

 

Jan-Peter Müller: “In een interview heb ik ooit gezegd dat we ons de komende jaren van tiener naar volwassenheid ontwikkelen. Figuurlijk gesproken wilde ik uitdrukken dat we met de fusie de juiste koers hebben gezet voor de toekomstige levensvatbaarheid van Müller Fresh Food Logistics. Dat geldt voor digitalisering op het gebied van logistiek, maar bijvoorbeeld ook met betrekking tot de klimaattransitie. De uitdagingen die voor ons liggen, zijn immers bijna onmogelijk om alleen aan te gaan voor middelgrote logistieke bedrijven.”

 

Het is zeker een groot voordeel om te profiteren van de ervaring van DACHSER en de leden van het European Food Network.

 

Jan-Peter Müller: “Absoluut. Dit komt omdat de leden van het European Food Network een zeer open uitwisseling van ervaringen onderhouden. DACHSER heeft al een aantal e-trucks en e-bakfietsen in gebruik en Galliker in Zwitserland maakt al gebruik van waterstoftrucks, om maar een paar voorbeelden te noemen. We profiteren van de ervaring die we al hebben opgedaan in het netwerk en kunnen zo toekomstige technologieën nog sneller implementeren.

 

 

Meneer Müller, u hielp als jonge jongen bij Müller Fresh Food Logistics met het wassen van de voertuigen en het rijden van rondritten – u bent als het ware een geboren logistiek medewerker. Wat vindt u leuk aan uw werk?

 

Jan-Peter Müller: “De dynamiek in de logistiek, het werken met mensen en hen en hun culturen beter leren kennen. En als fijnproever die graag geniet van de specialiteiten uit andere landen, vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om de uitstekende kaas uit Nederland beschikbaar te maken voor eindklanten in heel Europa en in ruil daarvoor mijn medeburgers te verwennen met uitstekend eten uit andere landen.”

Bedankt voor het verhelderende gesprek.

Bekijk het interview ook op de website van het European Food Network – https://european-foodnetwork.com/nl/news/interview-jan-peter-mueller-von-mueller-fresh-logistics/ 

Fresh food is our drive